INTERVJU Z UČITELJICAMA MARIJANO BARABO IN RENATO ROPOŠA JANUŠ O ODPRAVI NA ISLANDIJO!

KDAJ IN KAM STA SE ODPRAVILI?

Marijana: Odpravili sva se novembra in sicer od 5. do 12. , na Islandijo na tečaj, ki je potekal v glavnem mestu.

POD SKLOPOM KATEREGA PROJEKTA STA POTOVALI?

Renata: Potovali sva pod sklopom Erasmus +.

ZAKAJ STA SE ODLOČILI ZA TA PROJEKT?

Marijana: Ko sem sestavljala projekt za Erasmus+ sem ugotovila, da je lepo da bi na šoli uporabili nove pristope, kot so igre pri pouku, ki prinesejo neka nova spoznavanja.

Renata: Zato, ker mi je nudil možnost novih izkušenj in dodatnega izobraževanja, ki bi ga lahko uporabila pri popestritvi pouka in ker sem si na vse zadnje želela videti Islandijo.

KAKŠNI SO BILI PRVI VTISI OBISKA ISLANDIJE?

Marijana: Izjemni! Zelo je lepa država, ko sva prišle tja sva bile obe navdušeni nad državo. Zvečer je bil že 1. del tečaja, katerega se je udeležilo veliko učiteljev iz različnih delov Evrope. Z učiteljico sva na poti domov zagledali severni sij, ki sem si ga želela videti zelo dolgo.

KAJ VAS JE NAJBOLJ PRESENETILO OZIROMA BILO NEOBIČAJNO?

Renata: Neobičajno je bilo to, da so otroci od 1. razreda naprej zjutraj sami v temi kolesarili v šolo, da nisem videla nobenega policista. Glede pokrajine pa me je najbolj presenetilo to da ni nobenega gozda in sem se počutila, kot da sem na drugem planetu.

KAJ VAMA JE OSTALO NAJBOLJ V SPOMINU?

Marijana: Meni je bilo najbolj ostalo v spominu veliko iger, ki sem jih tam spoznala in pokrajina, ki je zelo pestra. Veliko je ledenikov, v bistvu je pokrajina res čudovita.

Renata: Glede izobraževanja so mi v spominu ostale različne igre, en kafič v katerem sva bili z učiteljico, bil je v bistvu kot knjižnica v kateri je bila živa glasba. Fantastično mi je tudi to, da 60% Islandcev na leto prebere vsaj 8 knjig, in tudi miti in zgodbe o trolih.

KAKŠEN SE VAM ZDI TAMKAJŠNJI JEZIK?

Marijana: Zanimiv! Po eni strani tak zelo težek in čudno se sliši, že pozdrav (DOBER DAN) se sliši »go down dying« torej, da greš dol umirajoč. Drugače smo se pozanimali pri vodiču, da je zelo star jezik in se ni veliko spremenil.

BI SE ŠE KDAJ ODLOČILI ZA POTOVANJE NA ISLANDIJO?

Renata:  Ja, definitivno.

KAJ BI NAŠIM BRALCEM PRIPOROČILI ZA OGLED NA ISLANDIJI?

Marijana: Priporočila bi, da greste v letnem času, ki ni poletje, ko je največja gneča. Torej kot letni čas pomlad in definitivno kot »road trip«, da se peljete z avtom, si stvari ogledate, greste v vulkan, pod ledenik in vse take avanturistične izlete in sama želim iti sama z družino.

Aneja in Iva

Ta vnos je bil objavljen v NOVICE. Zaznamek za trajno povezavo.